«Юридичне рішення» - завжди правильне рішення.

Адвокат Луцьк, юридичні послуги, консультації юристів у Луцьку

Як власнику виписати людину зі своєї квартири?

У житті часто виникають ситуації, коли у вашій оселі виявляється прописана людина, яка вже втратила будь-яке право на проживання в ній. Причин для виписки може бути безліч: це і прагнення зменшити квартплату, і неможливість оформити субсидію через прописку стороннього, і бажання продавати житлове приміщення, а потенційні покупці відмовляються проводити операцію, наполягаючи на оформленні документів тільки після того, як в квартирі не залишиться прописаних осіб.

Як виписати людину з квартири якщо він не власник

Важливо: власника (співвласника) квартири виписати неможливо.

Чи можна виписати людину з квартири якщо він не власник? Можливо. Саме тому будемо розглядати лише ті випадки, коли потрібно виписати особу, яка не є власником, і не має частки в квартирі. Особою, яку власник квартири має право виписати, може бути родич, колишній чоловік (дружина), колишній власник квартири, члени сім'ї колишнього власника, або ж взагалі стороння людина, що не має і не мала ніякого відношення до вашої квартири, але якимось чином виявилась прописана в ній.

Варіантів виписки багато. Почнемо з самого простого: як виписати людину з квартири, якщо він не проти. Все, що потрібно зробити в цьому випадку - домовитися з цією людиною, щоб він пішов у Центр надання адміністративних послуг (ЦНАП), і написав заяву про зняття з реєстрації. Разом із заявою він повинен надати паспорт і військовий квиток, або приписне посвідчення. Але, як часто буває, найпростіший випадок є одночасно і самим рідкісним. Причин може бути безліч: або втратили зв'язок з прописаною особою, або проблеми з військовим обліком не дають можливості знятись з реєстрації, або ж просто немає ніякого бажання виписуватися.

Як виписати людину з квартири без її присутності

Тут також є кілька варіантів. Якщо ви купили квартиру, в якій залишився прописаним колишній власник, і в обумовлений термін він не виписався, то новому власникові потрібно самому піти в ЦНАП, подати заяву про виписку і надати копію купівлі-продажу квартири. ЦНАП приймає рішення протягом 10 днів, і в основному результат розгляду таких заяв позитивний - колишнього власника виписують. Щоб цей процес пройшов якомога спокійніше, необхідно все продумати ще на стадії підписання договору купівлі-продажу. У договір потрібно вписати зобов'язання продавця виписатися з квартири протягом певного часу. Також в таких випадках варто у договорі купівлі-продажу передбачити утримання з продавця певної  суми, яку він отримає тільки після виписки. Це дисциплінує продавця, і стимулює його самому докласти зусиль для виписки. Якщо ж він буде зволікати, і в обумовлений термін не здійснить виписку, то утримана при підписанні договору сума стане для вас компенсацією за витрачений час при подальшій самостійної виписці колишнього власника.

Наступний  варіант, як власник може виписати людину з квартири, якщо ця людина не є колишнім власником, а просто перейшла вам у "спадок" разом з квартирою. Чи має право власник квартири виписати прописаних в таких випадках? Відповідь на це питання позитивна, але алгоритм дій може бути різним. Так, одні ЦНАПи спокійно знімають таких людей з реєстрації, в той час як інші відмовляються. Законодавством не передбачено оскарження такої відмови в суді. Для виписки вам доведеться подати позов до суду, але відповідачем буде не ЦНАП, а особа, прописана у  вашій квартирі. Коли отримаєте на руки рішення суду, яке вступило в законну силу, потрібно буде знову-таки писати заяву в ЦНАП про виписку, і прикласти до нього копію рішення.

Чи може власник квартири виписати прописаного без його згоди

Відповідь на це питання залежить від декількох факторів. Можна виписати людину без його згоди тільки через суд. Процедура в основному не відрізняється від вищеописаної, але є нюанси. Якщо людина не дає свою згоду на виписку, то найчастіше це або родич, або колишній чоловік. У такому випадку, відповідно до Сімейного та Цивільного кодексів України, для виписки потрібно надати в суд докази не проживання даної особи в квартирі протягом останнього року або більше. Якщо ж ця особа не є родичем, то Житловий кодекс передбачає термін 6 місяців не проживання в квартирі, після якого можна подавати в суд. Доказом буде акт обслуговуючої  компанії (ЖЕК, ОСББ) про відсутність прописаної особи. Крім обслуговуючої компанії, факт тривалого непроживання за місцем реєстрації зможуть підтвердити кілька свідків - сусідів. Якщо відсутність в квартирі пов'язано з поважними причинами, то термін переривається на час, поки діють такі причини. Поважними причинами можуть бути: проходження служби в армії, навчання або робота, в тому числі за кордоном, і т.д. Повний перелік подібних причин зазначений в Житловому кодексі України.

Які документи потрібні для подачі позову в суд

Для того, щоб виписати людину з квартири за допомогою суду, необхідно зібрати наступні документи:

  • оригінал квитанції про оплату судового збору;
  • копії вашого паспорта та коду;
  • копії паспорта та коду відповідача (якщо є);
  • документи, що підтверджують ваше право власності на квартиру;
  • якщо раніше зверталися в ЦНАП - письмову відповідь з відмовою у виписці;
  • документ, що підтверджує, що дана особа не проживає в квартирі протягом певного часу;
  • довідка про склад вашої сім'ї.