«Юридичне рішення» - завжди правильне рішення.

Адвокат Луцьк, юридичні послуги, консультації юристів у Луцьку

🚗🚗«Євробляхи» в умовах карантину?🚗🚗

Автомобіль без розмитнення може перебувати на території України протягом 10 днів за умови:
🔸особистої купівлі автомобіля і перетину на ньому кордону,
🔹при купівлі в українця, який купив транспортний засіб за кордоном,
🔸в разі, якщо авто оформлено на юридичну особу зарубіжної країни і передано в користування як співробітнику підприємства.

В цих трьох випадках можна вільно пересуватися на транспорті з іноземною реєстрацією протягом 10 діб з моменту перетину кордону. Щоб продовжити цей термін, потрібно кожні 5-10 днів перетинати кордон в різних місцях. Порушення правил ввезення транспорту обіцяє штраф в розмірі від 170 до 8500 грн. з можливою конфіскацією транспортного засобу.

У загальному, після завершення терміну, авто треба вивезти з України чи розмитнити.

❓ А як розмитнити?

Більшість держорганів не працює, чимало українців залишилися без роботи, а ще.. 14 днів «обов’язкової, примусової» самоізоляції як наслідок після повернення з-за кордону.

☝🏼 Ось тут нам допоможе Закон України «Про торгово-промислові палати в Україні», до частини 2 статті 14-1 якого в середині березня Верховна Рада України внесла зміни, чим і визнала карантин – форс-мажорною обставиною.

Тобто, через карантин терміни тимчасового ввезення машин продовжено, у разі якщо попередньо встановлений митним органом термін зворотного вивезення ТЗ було визначено на період із 12 березня по 24 квітня 2020 року та ви не можете виконати зобов’язання про зворотнє вивезення у зв’язку із установленим карантином на території України. Для цього достатньо звернутися до митних органів із заявою та пакетом документів. Заяву слід подавати до настання визначеної дати зворотного вивезення.

У заяві обов’язково зазначити наступні дані:
🔹 прізвище, ім’я та по батькові;
🔸 реєстраційний номер ТЗ, що був ввезений;
🔹 дату тимчасового ввезення ТЗ;
🔸 пункт пропуску (митний пост), через який ввезено ТЗ;
🔹 підставу для продовження терміну тимчасового ввезення ТЗ;
🔸 адресу електронної пошти (e-mail) для зв’язку (або поштову адресу);
🔹 контактний номер телефону.

До заяви обов’язково додати наступні документи:
🔸 скан-копію реєстраційних (технічних) документів на ТЗ;
🔹 скан-копію паспортних документів на підставі яких здійснювались митні формальності щодо ввезеного ТЗ.

Тимчасово ввезені транспортні засоби особистого користування можуть використовуватися на митній території України виключно громадянами, які ввезли зазначені транспортні засоби в Україну, для їхніх особистих потреб. Такі транспортні засоби не можуть використовуватися для цілей підприємницької діяльності та/або отримання доходів в Україні, бути розкомплектовані чи передані у володіння, користування або розпорядження іншим особам.

Тимчасово ввезені транспортні засоби особистого користування повинні бути вивезені за межі митної території України з дотриманням строків, установлених відповідно до вимог цього Кодексу, або поміщені у митні режими відмови на користь держави, знищення або руйнування чи можуть бути оформлені для вільного обігу на митній території України за умови сплати митних платежів, які відповідно до закону підлягають сплаті при імпорті таких транспортних засобів.