«Юридичне рішення» - завжди правильне рішення.

Адвокат Луцьк, юридичні послуги, консультації юристів у Луцьку

Не порушували умови карантину, а вас штрафують?! Практичні поради.

Під час карантину, як ніколи, є ризик стати правопорушником. Для цього лише потрібно зібрати компанію друзів, вийти разом до найближчого парку та не вдягнути захисну маску.

Якщо ви переконані, що не вчиняли правопорушення, передбаченого ст. 44-3 КУпАП, яка і встановлює адміністративну відповідальність за порушення правил щодо карантину людей, санітарно-гігієнічних, санітарно-протиепідемічних правил і норм, передбачених Законом України "Про захист населення від інфекційних хвороб", іншими актами законодавства, а також рішень органів місцевого самоврядування з питань боротьби з інфекційними хворобами, ці поради допоможуть вам максимально знизити вірогідність стягнення з вас штрафу, що складає від 17 тис. грн.. до 34 тис. грн.

1. Не нервуйтесь та не підвищуйте голос.

Цього точно не варто робити. Тому що поліцейському може здатися, що ви вчинили злісну непокору його законному розпорядженню або вимозі. Через порушення умов карантину вас затримати не можуть, а через злісну непокору – можуть.

Якщо уникнути спілкування із поліцією не вдалось - надайте документи, що посвідчують особу або повідомте свої дані. В іншому випадку вас можуть доставити до поліції для складання протоколу (ст. 259 КУпАП).

2. Намагайтесь задокументувати весь процес спілкування із поліцією на телефон.

Це допоможе вам  довести свою позицію в суді та зафіксувати процесуальні помилки  поліцейського.

3. Не сплачуйте штраф на місці складання протоколу

Зверніть увагу: ви зобов’язані сплатити штраф лише у випадку, якщо суд визнає вас винним та застосує адміністративне стягнення у вигляді штрафу.

4. Обов’язково пишіть свої  пояснення та звертайтесь адвоката

У вас є право надати свої пояснення, зауваження (навіть на окремому аркуші паперу).

Маєте адвоката – обов’язково зверніться до нього (якщо ні – можете скористатися безоплатною правовою допомогою).

5. Приймайте участь у розгляді справи в суді

Обов’язково  приймайте участь у розгляді справи із залученням  адвоката, давайте пояснення, надавайте суду все, що ви зафіксували на відео та доводьте свою невинуватість.

І на останок – позитивна інформація. На даний час  в Єдиному державному реєстрі судових рішень – майже 500 рішень у справах про адміністративні правопорушення за порушення правил карантину, з яких менше 10 % справ закінчуються накладенням штрафу. Більшість справ повертаються судом до поліції на до оформлення, або закриваються за відсутності події та складу адміністративного правопорушення.

Однак, це не привід навмисно порушувати правила карантину.