«Юридичне рішення» - завжди правильне рішення.

Адвокат Луцьк, юридичні послуги, консультації юристів у Луцьку

Нотаріальна довіреність : коли та для кого?

У житті часто бувають ситуації, коли нам необхідно вчинити будь-яку дію, на яку або зовсім немає часу, або ж немає такої можливості. Тоді доводиться використовувати такий інструмент як довіреність. При цьому необхідно пам'ятати, що є два види довіреностей: проста письмова форма довіреності та нотаріальна довіреність.

В яких випадках потрібна довіреність

Довіреність є письмовим документом, яким ви уповноважуєте конкретну людину (представника) на вчинення певних дій від вашого імені. Також в довіреності вказується термін, на який вона видана, і чіткий перелік, який вказує конкретні повноваження вашого представника.

Довіреність на іншу людину може бути необхідна в абсолютно різних сферах нашого життя - це і отримання заробітної плати, отримання пенсії, стипендії,  придбання  або продаж квартири, представництво в суді, подання податкової звітності, оформлення різних документів в державних інстанціях і багато іншого . У той же час, не можна за дорученням скласти заповіт.

Однак, оформлення  довіреності неможливо у всіх випадках, де необхідна особиста присутність, або ж коли особиста присутність пов'язана із володінням необхідними навичками або документами, видача яких визначена  дозвільними органами.

Якщо законодавство не забороняє в конкретній ситуації використовувати просту довіреність, то в цьому випадку необов'язково друкувати текст довіреності на принтері, підійде і проста довіреність від руки. Єдина умова - текст повинен бути написаний розбірливо і не допускати двозначного тлумачення. Також потрібно мати на увазі, що проста довіреність також за бажанням може бути укладена в нотаріальній формі, а нотаріальна довіреність не може бути укладена в простій формі.

Обов'язкове нотаріальне посвідчення довіреностей потрібно в наступних випадках:

  • продаж нерухомості (будинок, квартира, земельна ділянка);
  • представництво в суді (якщо довіритель – фізична особа);
  • представництво інтересів у виконавчій службі;
  • подача або отримання будь-яких документів в ЦНАП (центр надання адміністративних послуг);
  • передоручення довіреності.

Крім цього, нотаріальне посвідчення довіреностей потрібно у всіх без винятку випадках, якщо сама угода вимагає нотаріального посвідчення. До таких випадків відносять договори ренти, іпотеки, передоручення боргу, шлюбний договір, угоду про аліментні зобов'язання. Якщо договір оренди укладено на термін більше трьох років, то за вимогами законодавства його потрібно в обов'язковому порядку  нотаріально посвідчувати. Відповідно, всі подальші дії стосовно виконання такого договору можливі тільки якщо у представника є нотаріальна довіреність на представлення інтересів.

Хто має право замінити нотаріуса

Бувають ситуації, коли за законом необхідна нотаріально завірена довіреність, але немає можливості звернутися до нотаріуса. Отже, крім нотаріуса засвідчити і видати довіреність може:

 

  • довіреність на військовослужбовця: засвідчує командир військової частини;
  • довіреність на людину, що перебуває в СІЗО, або в місцях позбавлення волі: засвідчує начальник відповідної установи;
  • довіреність на отримання зарплати, стипендії: посадова особа тієї організації, в якій довіритель працює, навчається, перебуває на стаціонарному лікуванні;
  • довіреність на моряка: капітан судна;
  • довіреність на людину, що перебуває за кордоном: консул, або посол в консульстві або посольстві України в країні перебування;
  • довіреність в населеному пункті, в якому немає нотаріуса: голова сільської ради.

 

В яких випадках нотаріальна довіреність не потрібна

 

Довіреність від юридичної особи не обов'язково повинна бути завірена нотаріусом. Така довіреність видається особою, уповноваженою на це в статутних документах. Все, що не стосується угод з обов'язковим нотаріальним посвідченням (наприклад, договір оренди на термін більше трьох років), може бути зроблено за допомогою простої письмової довіреності з печаткою юридичної особи - представництво в судах, подача податкової звітності, відносини з іншими державними органами, довіреність на отримання товарно-матеріальних цінностей.