«Юридичне рішення» - завжди правильне рішення.

Адвокат Луцьк, юридичні послуги, консультації юристів у Луцьку

Податківці по-новому формуватимуть план проведення документальних планових перевірок 

☝️Міністерство фінансів наказом від 7 вересня 2020 року № 548 виклало в новій редакції Порядок формування плану-графіка проведення документальних планових перевірок платників податків. Таким чином Порядок приводиться у відповідність до п. п. 77.2 та 77.4 ПКУ щодо порядку проведення документальних планових перевірок, унесених Законом № 466-IX.

Як і раніше, річний план-графік оприлюднюватиметься на офіційному веб-сайті ДПСУ до 25 грудня року, що передує року, в якому будуть проводитися такі документальні планові перевірки. Оновлюватися річний план-графік буде в разі його коригування.

☝️Але внесення змін до плану-графіка перевірок на поточний рік допускатиметься тепер не частіше одного разу в першому та одного разу в другому кварталах такого року, крім:
- випадків, коли зміни пов'язані зі змінами найменування платника податків, що вже був включений до плану-графіка,
- та/або виправлення технічних помилок.

☝️Документальна перевірка платника податків, який був включений до плану-графіка перевірок на поточний рік унаслідок внесення змін у такому році (інших, ніж зміни найменування платника податків, що вже був включений до плану-графіка, та/або виправлення технічних помилок), може бути розпочата:
🔹- не раніше ніж 1 липня поточного року у разі внесення змін до плану-графіка на поточний рік у першому кварталі такого року,
🔸- не раніше ніж 1 жовтня поточного року у разі внесення змін до плану-графіка на поточний рік у другому кварталі такого року.

☝️Оновлений план-графік оприлюднюється на офіційному веб-порталі ДПСУ до 30 числа останнього місяця кварталу (у випадках змін найменування платника податків, що вже був включений до плану-графіка, та/або виправлення технічних помилок - до 30 числа місяця, що передує місяцю, в якому будуть проводитися такі документальні планові перевірки).

☝️Також наказом затверджується оновлений перелік ризиків від провадження господарської діяльності платників податків з урахуванням галузевої та регіональної специфіки, результатів попередніх аудитів, судової практики та даних, які можуть бути отримані від державних органів («відкритих джерел»), відповідно до вимог розпорядження КМУ № 542 та їх поділ за ступенями ризику.

☝️Також з переліку критеріїв ризику виключено критерії ризику платників податків - учасників зовнішньоекономічної діяльності, які перевіряються з питань дотримання вимог законодавства з питань державної митної справи, та з розділу І плану-графіка виключено підрозділ C «Платники податків та їх контрагенти, які мають ризики несплати податків та плануються до перевірок щодо дотримання вимог законодавства України з питань державної митної справи».

☝️Наказ зареєстровано в Міністерстві юстиції 29 жовтня 2020 р. за № 1064/35347 та набирає чинності з дня офіційного опублікування.