«Юридичне рішення» - завжди правильне рішення.

Адвокат Луцьк, юридичні послуги, консультації юристів у Луцьку

Покладання на споживачів обов’язку встановлювати лічильник газу є неправомірним

Встановлення загальнобудинкового вузла обліку газу без погодження з мешканцями та обрахування спожитого газу на підставі показників такого лічильника порушують права споживачів.
☝️Касаційний цивільний суд у справі №199/4081/18 зазначив, що за таких умов не відображається фактичне споживання газу кожним окремо споживачем, у квартирі якого відсутній лічильник. Це своєю чергою призводить до нарахування вартості спожитого газу, який насправді не використовувався.
☝️Натомість згідно з положеннями ст.6 закону «Про забезпечення комерційного обліку природного газу» (у редакції, чинній на час виникнення спірних правовідносин) та графіками оснащення квартир і приватних будинків лічильниками газу, розробленими відповідно до розпорядження КМ від 25.04.2012 №259-р, газорозподільні підприємства зобов’язані забезпечити встановлення лічильників газу в квартирах та приватних будинках, в яких газ використовується для підігріву води та приготування їжі — до 1.01.2016, тільки для приготування їжі — до 1.01.2018. Унаслідок бездіяльності ПАТ «Дніпрогаз» споживачі газу в одному будинку поставлені в нерівне становище.
☝️Також у КЦС зауважили, що ч.1 ст.3 закону фінансування робіт щодо оснащення лічильниками газу населення здійснюється за рахунок: коштів суб’єктів господарювання, що здійснюють розподіл природного газу; коштів відповідного бюджету; інших джерел, не заборонених законодавством. Тож саме на ПАТ «Дніпрогаз» покладений обов’язок установлення лічильників газу, лише він повинен вживати заходів щодо залучення інших джерел фінансування цих робіт. Тож покладання такого обов’язку на споживачів є неправомірним.