«Юридичне рішення» - завжди правильне рішення.

Адвокат Луцьк, юридичні послуги, консультації юристів у Луцьку

Продаж нерухомості фізичною особою: нюанси оподаткування

Порядок оподаткування операцій з продажу (обміну) нерухомості передбачено ст. 172 Податкового кодексу. При здійсненні таких операцій фізичні особи зобов'язані задекларувати свої доходи та сплатити податок.

При продажу нерухомості укладається договір купівлі-продажу. У такому випадку утримуватимуться такі податки:

- податок з доходів фізичних осіб (ПДФО) - 5 %;

- військовий збір - 1,5 %;

Розрахунок податку при продажу нерухомості визначається від суми доходу, отриманого від продажу такої нерухомості. Дохід визначається виходячи з ціни, котра зазначена в договорі купівлі-продажу, тобто суми, яку покупець передає продавцеві за нерухоме майно, але не нижче оціночної вартості.

Винятки:

- якщо протягом року здійснено одну угоду з об'єктом нерухомості, яким володієш більше трьох років, дохід від продажу такого об'єкта не обкладається податком;

- якщо об'єкт нерухомості отримано у спадок - умова щодо перебування майна у власності понад три роки в такому випадку не поширюється, тобто можна продавати об'єктом нерухомості відразу. При продажу такої нерухомості дохід також не оподатковується.

У разі продажу земельної ділянки податок сплачується в такому ж розмірі, як і при продажу іншого нерухомого майна. Проте винятком у цьому випадку є земельна ділянка сільськогосподарського призначення, а також та, яка не перевищує норми приватизації (безоплатної передачі), передбаченої ст. 121 Земельного кодексу. Для звільнення від оподаткування також необхідна умова володіння ділянкою понад три роки, виключаючи ситуацію отримання ділянки у спадок.

Якщо продавцем виступає нерезидент, у такому випадку розмір податку при продажу нерухомості становитиме 18 % ПДФО та 1,5 % військовий збір.

Вищевказані винятки також відносяться і до продавця-нерезидента.

Важливо: якщо ви в минулому році продавали нерухоме майно, то зверніться до податкових органів за місцем вашої реєстрації та до 1 травня поточного року задекларуйте отримані від такого продажу доходи.