«Юридичне рішення» - завжди правильне рішення.

Адвокат Луцьк, юридичні послуги, консультації юристів у Луцьку

👷‍♀️Як перевірити забудовника🧱

👷‍♀️Як перевірити забудовника🧱

☝️Перед тим, як укладати договір із забудовником, варто дізнатися про його репутацію, пересвідчитися у наявності дозвільної та проектної документації на будівництво, а також документів на земельну ділянку.

☝️На що потрібно звернути особливу увагу: 

1️⃣ Пересвідчитися в надійності ділової репутації забудовника. Це можна зробити за Єдиним державним реєстром юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань. Опція — безкоштовна, пошук здійснюється за кількома критеріями:
повним або скороченим найменуванням юридичної особи;
кодом ЄДРПОУ.

Такий пошук дозволить дізнатися детальну інформацію про юридичну особу, зокрема: коли було створено компанію, який розмір її статутного фонду, хто її засновники, які види діяльності вона може здійснювати.

Вас  повинна насторожити, скажімо, інформація стосовно відкриття виконавчого провадження щодо юридичної особи.

2️⃣ Перевірте, чи не перебуває компанія забудовника у процедурі банкрутства. Такий моніторинг також можна здійснити самостійно на вебпорталі «Судова влада України». Тут же можна перевірити, чи не був забудовник учасником судових проваджень.

3️⃣ Перевірити наявність у будівельної компанії всієї необхідної дозвільної і проектної документації. Це можна з’ясувати у відділі продажів або на сайті будівельної компанії.  Вам потрібно  дізнатися, чи є у забудовника, зокрема ліцензія на провадження господарської діяльності з будівництва багатоквартирних будинків; дозвіл на виконання відповідних будівельних робіт; проектні документи на будинок або житловий комплекс та їх експертиза.

☝️Також варто пересвідчитися у дійсності цих документів. Наприклад, з’ясувати, чи не анульовано відповідну ліцензію або ж дозвіл на виконання будівельних робіт. Для цього потрібно зайти на вебпортал Державної архітектурно-будівельної інспекції України і перевірити вказані документи у Реєстрі виданих ліцензій і Реєстрі будівельної діяльності.

4️⃣Знайти інформацію про земельну ділянку, на якій планується звести будинок чи житловий комплекс.
Для цього потрібно скористатися  — Публічною кадастровою картою України. Пошук земельної ділянки здійснюється за трьома параметрами:
🔹 кадастровим номером;
🔸 населеним пунктом;
 🔹координатами.
Такий моніторинг допоможе з’ясувати цільове призначення земельної ділянки (важливо, щоб вона була призначена саме для житлової забудови, на якій дозволено зведення багатоквартирних будинків), а також до якого типу власності вона відноситься.

Якщо йдеться про земельну ділянку, що перебуває у комунальній власності, додатково можна дізнатися інформацію про право власності та речові права на неї. Для отримання безкоштовного доступу до цієї інформації потрібно пройти авторизацію й ідентифікацію (з використанням ЕЦП чи іншого альтернативного засобу ідентифікації особи) на вебпорталі Держгеокадастру.