«Юридичне рішення» - завжди правильне рішення.

Адвокат Луцьк, юридичні послуги, консультації юристів у Луцьку

Як водієві оскаржити штраф з дорожніх камер - інструкція від юриста

Якщо ви отримали так званий «Лист щастя» (штраф, який водієві приходить поштою) та  не визнаєте свою провину, у вас є два варіанти: або платити, або ж оскаржувати через суд.
☝️Варіанти вирішення ситуації:
1️⃣сплатити штраф протягом 10 днів зі знижкою 50%;
2️⃣подати заяву про викрадення авто і отримати звільнення від штрафу протягом 20 днів, або якщо фактичний водій добровільно сплатить штраф і повідомить про це в поліцію;
3️⃣оскаржити постанову протягом 10 днів:
🔹в департамент патрульної поліції (без сплати збору) - якщо є очевидні підстави скасувати постанову, наприклад, зафіксовано автомобіль не ваш, або за кермом сиділа особа, зазначена в якості водія в вашому кабінеті, а лист прийшов вам.
🔸в суд (судовий збір 420,40 грн, який буде повернений в разі скасування постанови) - якщо ви хочете оскаржити постанову з підстав, що, по-перше, за кермом сиділи не ви, але в кабінеті водія про це не вказано, чи, по друге, ви вважаєте, що порушення не здійснювали і камера зафіксувала вас помилково.
☝️У разі судового оскарження, заява подається до місцевого суду за місцем реєстрації позивача або відповідача. Залежно від порушення стратегія може полягати в наступному:
🔹Використання як доказ відео і фото з порталу bdr.mvs.gov.ua;
🔸витребовування сертифікатів та свідоцтва про повірку на камеру, яка зняла порушення;
🔹якщо за кермом сиділи не ви - посилання на рішення Конституційного суду від 22.12.2010р., в якому йдеться про персональну відповідальність порушника.
☝️На час оскарження термін знижки на оплату штрафу продовжується. Це означає, що якщо ви оскаржили постанову на 3-й день, то навіть у разі відмови, у вас все ще буде 7 днів після рішення на оплату штрафу зі знижкою 50%.