«Юридичне рішення» - завжди правильне рішення.

Адвокат Луцьк, юридичні послуги, консультації юристів у Луцьку

З 2021 року в Україні може вирости податок на нерухомість.

Це неминуче станеться через задеклароване владою зростання мінімальної заробітної плати.
Зокрема, передбачається ріс "мінімалки" до 6 000 грн з 1 січня 2021 року і до 6 500 з 1 липня 2021 року.
☝️Нагадаємо, якщо ви власник квартири понад понад 60 кв. м., або будинку понад 120 кв. м., то ви повинні платити податок на майно, відмінне від земельної ділянки. Якщо у вас і будинок і квартира, то цей загальний для них ліміт встановлюється в розмірі 180 м. кв.
Якщо загальна площа об'єкта перевищує 300 кв. м. для квартири і 500 кв. м. для будинку, то сума податку збільшиться на 25 000 грн. в рік за кожен такий об'єкт.
☝️Як будемо платити
Конкретну ставку податку встановлюються місцевою радою, тому в залежності від регіону податок може відрізнятися.
Максимальна ставка податку на сьогоднішній день складає не більше 1,5% мінімальної заробітної плати за 1 квадратний метр площі, яка перевищує зазначені вище розміри.
Для розрахунку приймається "мінімалка", яка встановлена на 1 січня звітного року. Отже, перерахунок податку відбудеться в 2021 році тільки один раз (1 січня), не дивлячись на те, що з липня її піднімуть ще раз.
☝️Станом на 1 січня 2020 року "мінімалка" була встановлена в розмірі 4 723 грн. Отже, податок на нерухомість максимально може становити зараз 70,85 грн. / кв. м. Якщо на 1 січня 2021 року мінімальну зарплату встановлять в розмірі 6 000 грн., то максимально податок становитиме 90 грн. / кв. м. 
☝️Як відбувається оплата податку
Податкова сама розраховує суму податку, надсилає податкове-повідомлення рішення.
 ❗️Його потрібно оплатити в терміни:
🔹60 днів з моменту отримання ППР (для фізосіб);
🔸до 30 числа місяця, наступного за звітним кварталом (авансом, для юросіб).
☝️Чи потрібно платити податок, якщо ППР не приходить❓
Згідно ст. 266.10.2. ПКУ фізособи звільняються від відповідальності за несвоєчасну оплату, якщо податкова не прислала ППР. Тобто, фізична особа не сплачуватиме штрафні санкції, але податкова може надіслати ППР пізніше і вимагати оплату податку (але тільки в межах 3-х років).