«Юридичне рішення» - завжди правильне рішення.

Адвокат Луцьк, юридичні послуги, консультації юристів у Луцьку

❗️👨‍🔧Здивуйте сусіда з перфоратором рівнем своїх знань у законодавстві!!!👨‍🔧❗️

🔹Створення шуму – правопорушення?
Так, порушення правил додержання тиші, здійснення будь-яких видів діяльності, наслідком якої є створення шуму, рівень якого перевищує встановлені законом санітарні норми (для відповідного часу доби) - є передбаченим законодавством правопорушенням.

🔸Якими правовими нормами це передбачено?

Стаття 24 Закону України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення» (далі - Закон) встановлює законодавчі вимоги щодо захисту населенні від шкідливого шуму.

Конкретні санітарні норми (рівні) допустимого шуму визначені у наказі Міністерства охорони здоров’я № 463 від 22.02.2019 року «Про затвердження Державних санітарних норм допустимих рівнів шуму в приміщеннях житлових та громадських будинків і на території житлової забудови» (далі – Санітарні норми).

Статтею 182 Кодексу України про адміністративне правопорушення передбачена адміністративна відповідальність за порушення вимог щодо захисту населення від шкідливого шуму чи правил додержання тиші.

🔹Що таке рівень шуму і який рівень шуму є допустимим?
Коли ми говоримо про шум, то маємо на увазі певний рівень звукового тиску (вимірюється в тому числі і в акустичних децибелах - дБА), граничне допустиме значення якого для житлових приміщень встановлюється Санітарними нормами:
з 8:00 до 22:00 – 40 дБА
з 22:00 до 8:00 – 30 дБА
Крім того, у нічний час, із 22:00 до 8:00 Законом забороняються гучний спів і викрики, користування звуковідтворювальною апаратурою та іншими джерелами побутового шуму, проведення салютів, феєрверків, використання піротехнічних засобів.

🔸40 дБА – це який рівень шуму?
• людська розмова - 30 дБА
• працюючий двигун вантажного автомобіля - 80 дБА
• працюючий трактор на відстані 1 м.- 110 дБА
• поріг больового відчуття – 130 дБА

🔹Яким документом має бути зафіксоване правопорушення щодо шуму?
Фіксація правопорушення щодо шуму (передбаченомго ст.182 КУпАП) відбувається шляхом складання уповноваженим органом відповідного Протоколу про адміністративне правопорушення.
Законодавство України не забороняє громадянам фіксувати відповідне правопорушення будь-якими іншими можливими законними способами (складанням відповідних актів із залученням свідків, відео-аудіо зйомкою тощо).
Результати такої фіксації можуть бути додатковими доказами, а також підставами вимог громадян до уповноважених органів щодо складання протоколу про адміністративного правопорушення.

🔸Хто має право складати протокол, яким фіксується правопорушення щодо шуму?
Стаття 255 КУпАП встановлює, що Протоколи про адміністративне правопорушення, передбачене ст. 182 КУпАП (порушення вимог законодавства щодо захисту населення від шкідливого впливу шуму), мають право складати уповноважені на те посадові особи органів внутрішніх справ (Національної поліції).
Після складання Протокол про адміністративне правопорушення направляється посадовими особами органів внутрішніх справ (Національної поліції) до державних органів, уповноважених законом розглядати такий Протокол і приймати у встановлений законом строк певні рішення.

🔹Які наслідки правопорушення (щодо шуму) для винуватої особи?
Правопорушення щодо шуму (ст.182 КУпАП) тягне за собою:
• попередження або накладення штрафу (адміністративного стягнення):

на громадян (від 85 до 255 грн.),
на посадових осіб або ФОПів (від 255 до 510 грн.)

• у випадку, якщо правопорушення вчинено особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за такі ж порушення - накладення штрафу (адміністративного стягнення):

на громадян (від 255 до 510 грн.) із/або без конфіскації звуковідтворювальної апаратури, піротехнічних засобів, інших предметів порушення тиші,
на посадових осіб або ФОПів (від 850 до 2550 грн.) із/або без конфіскації звуковідтворювальної апаратури, піротехнічних засобів, інших предметів порушення тиші.